Why does the plugin lower volume when I turn it on?

Follow

Comments

8 comments

  • Avatar
    Iam Aceattack

    It's a shame that this plugin doesn't have level match auto gain option..logically it should be the first option before thinking about simulating anything...

  • Avatar
    Matīss

    Can you explain a bit more about how you'd want this to be implemented? Would you rather see the "avoid clipping" turned off by default to maintain original volume or did you have something else in mind? As the article states, this is set in place to protect signal from clipping due to boosts applied to correction.

  • Avatar
    Iam Aceattack

    Avoid clipping it's the maximum peak of the correction eq down..

    I talk about gain staging  the systemwide EQ correction plugin.. without it , it's not correction , it's coloration. i was able to do it manually with a plug after, Digicheck ..but i was talking about auto gain ..like you can found on the fabfilter pro q2 linear phase eq for example ..

  • Avatar
    Alexcrisan2005

    What is so complicated? The audio level coming out of Sonarworks should be THE SAME as the volume going in. I don't care what algorithm you use or how it does what it does. The volume level should be the same. How does it help that Sonarworks lowers the volume, but then when you want to take Sonarworks off to bounce the audio down, THEN the audio is clipping like there's no tomorrow. Because the entire time I worked on a project where I had to boost the audio since Sonarworks made the volume so low. So it makes absolutely no sense. It is not a feature, it is crap. 

    I repeat - the audio level going in should be the same audio level coming out. I don't need protection from clipping, and I don't want to do anything in the Sonarworks plugin. All it should do is EQ the signal and pump out the same volume. 

  • Avatar
    Matīss

    Alex - looks like you've already been in contact with one of our Support members about this. The volume drop is merely a safety feature that can be turned off, but to me it sounds like you're not setting the plugin as your last instance in the mix. A typical placement of Reference plugin should be after any other processing that you have on your mix bus to avoid having the issue you described happening.

    If you apply correction and it's volume drop (with avoid clipping turned on) and then try to increase the output level to -0dB after the fact, when turning the plugin off, you will end up with audio way above -0dB threshold.

    And if you do want to have the input level just as high as the output level, simply save the "avoid clipping" state "bypassed" as your default plugin state.

  • Avatar
    Iam Aceattack

    And if you do want to have the input level just as high as the output level, simply save the "avoid clipping" state "bypassed" as your default plugin state.

     

    it's wrong and it's normal .. after all the boost and the cuts of the eq will change the level on the peakmeter .. so we must also bypass the correction.

    I am not a hater and it was with great exitement that I ordered your technology.

    However, I don't think to teach you how much Loudness and Spectral Perception are related.

    It's with great surprise that I realized that the 1: 1 ratio does not exist on Systemwide , and my surprise is bigger when I see that none of the professionals who advertise you have noticed.

    As i said earlier i managed to calibrate the volume manually but instead of "simulate" other speakers and headphones ,this correction EQ plugin is a correction only if the volume is well calibrated .

    thank you for your reply

     

    cordially

  • Avatar
    dennis gomez (Edited )

    Not that auto gain is the solution, but a gain control on output would be helpful. Bypass is still low :( How do I fix this?

    UPDATE: I fixed it myself using "Audio MIDI Setup.app" on my Mac. For some reason the first 2 channels were lowered. Raised them and now problem solved! Nice and loud again!

     



  • Avatar
    Willem Van Wyk

    This SOLVED the problem. THANK YOU Dennis!! My goodness. It took days to try and figure this out. 

Please sign in to leave a comment.

Powered by Zendesk